Het maken van duurzame en herbruikbare make-updoekjes

Make-updoekjes zijn een essentieel onderdeel van de dagelijkse schoonheidsroutine voor veel mensen. Ze worden gebruikt om make-up te verwijderen en de huid te reinigen. Helaas zijn de meeste make-updoekjes op de markt gemaakt van wegwerpmaterialen, zoals katoen of synthetische vezels, die na gebruik worden weggegooid. Dit heeft een negatieve impact op het milieu, omdat deze wegwerpdoekjes bijdragen aan de afvalberg en de uitputting van natuurlijke hulpbronnen.

Om deze reden is er een groeiende vraag naar duurzame en herbruikbare make-updoekjes. Deze doekjes zijn gemaakt van materialen die lang meegaan en kunnen worden gewassen en hergebruikt, waardoor de hoeveelheid afval die wordt gegenereerd door wegwerpdoekjes wordt verminderd. In dit artikel zullen we bespreken hoe je zelf duurzame en herbruikbare make-updoekjes kunt maken.

Materialen

Om duurzame en herbruikbare make-updoekjes te maken, heb je de volgende materialen nodig:

 • Zachte stof zoals biologisch katoen, bamboe of hennep
 • Een naaimachine of naald en draad
 • Schaar
 • Optioneel: een patroon om de doekjes uit te knippen

Stappen

Volg deze stappen om je eigen duurzame en herbruikbare make-updoekjes te maken:

 1. Begin met het kiezen van de stof. Biologisch katoen, bamboe en hennep zijn goede keuzes omdat ze zacht zijn voor de huid en duurzaam zijn.
 2. Als je een patroon hebt, gebruik dit dan om de vorm van de doekjes uit te knippen. Als je geen patroon hebt, kun je gewoon vierkante of rechthoekige stukken stof knippen.
 3. Leg twee stukken stof op elkaar met de goede kanten naar binnen. Naai de randen aan elkaar, maar laat een kleine opening aan een van de zijden zodat je de doekjes kunt omdraaien.
 4. Draai de doekjes binnenstebuiten, zodat de goede kant van de stof zichtbaar is. Naai de opening dicht.
 5. Herhaal deze stappen totdat je het gewenste aantal make-updoekjes hebt gemaakt.

Voordelen van duurzame en herbruikbare make-updoekjes

Het gebruik van duurzame en herbruikbare make-updoekjes heeft verschillende voordelen:

 • Milieuvriendelijk: Door het verminderen van de hoeveelheid afval die wordt gegenereerd door wegwerpdoekjes, draag je bij aan het verminderen van de belasting van het milieu.
 • Kostenbesparend: Hoewel duurzame make-updoekjes mogelijk een initiële investering vereisen, bespaar je op de lange termijn geld omdat je ze keer op keer kunt gebruiken in plaats van steeds nieuwe wegwerpdoekjes te kopen.
 • Huidvriendelijk: Duurzame make-updoekjes zijn vaak gemaakt van zachte materialen die vriendelijk zijn voor de huid en minder kans op irritatie veroorzaken.
 • Stijlvol: Je kunt je duurzame make-updoekjes personaliseren door stoffen te kiezen met leuke prints of kleuren die bij je persoonlijke stijl passen.

Onderhoud

Om ervoor te zorgen dat je duurzame en herbruikbare make-updoekjes schoon en hygiënisch blijven, is het belangrijk om ze regelmatig te wassen. Je kunt ze gewoon in de wasmachine doen met je andere wasgoed. Gebruik geen wasverzachter, omdat dit de absorptiecapaciteit van de doekjes kan verminderen. Hang ze na het wassen op om te drogen of stop ze in de droger op een lage temperatuur.

Met deze eenvoudige stappen kun je zelf duurzame en herbruikbare make-updoekjes maken. Door over te stappen op herbruikbare doekjes draag je bij aan een duurzamere en milieuvriendelijkere wereld, terwijl je ook nog eens geld bespaart. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en maak je eigen duurzame make-updoekjes!

Plaats een reactie