Het maken van zelfgemaakte potpourri met gedroogde bloemen

Heb je ooit overwogen om je eigen potpourri te maken? Het is een geweldige manier om je huis te vullen met een heerlijke geur en tegelijkertijd je creativiteit te uiten. In dit artikel zullen we je laten zien hoe je zelfgemaakte potpourri kunt maken met gedroogde bloemen.

Wat is potpourri?

Potpourri is een mengsel van gedroogde bloemen, kruiden, specerijen en andere geurige ingrediënten. Het wordt gebruikt om een aangename geur in huis te verspreiden. Potpourri kan in verschillende vormen worden gebruikt, zoals in schaaltjes, zakjes of zelfs in zelfgemaakte geurkaarsen.

Waarom zelfgemaakte potpourri maken?

Het maken van je eigen potpourri heeft verschillende voordelen. Ten eerste kun je de geur en ingrediënten aanpassen aan je eigen voorkeur. Je kunt experimenteren met verschillende bloemen en kruiden om je eigen unieke geur te creëren. Daarnaast is het maken van zelfgemaakte potpourri een geweldige manier om gedroogde bloemen een tweede leven te geven. Je kunt bloemen gebruiken die je hebt ontvangen bij speciale gelegenheden of bloemen uit je eigen tuin die hun beste tijd hebben gehad.

Benodigdheden

Voordat je begint met het maken van zelfgemaakte potpourri, zijn er een paar benodigdheden die je nodig hebt:

 • Gedroogde bloemen en kruiden naar keuze
 • Etherische oliën
 • Specerijen zoals kaneelstokjes, kruidnagel of steranijs
 • Optioneel: gedroogd fruit, zoals sinaasappelschijfjes of appelschijfjes
 • Decoratieve schaaltjes of zakjes

Stappenplan

Volg deze stappen om je eigen zelfgemaakte potpourri te maken:

 1. Verzamel gedroogde bloemen en kruiden naar keuze. Je kunt bloemen uit je eigen tuin drogen door ze op te hangen of je kunt gedroogde bloemen kopen bij een bloemist.
 2. Vermaal de gedroogde bloemen en kruiden voorzichtig in een vijzel of met behulp van een keukenmachine. Zorg ervoor dat je de ingrediënten niet te fijn maalt, omdat dit de geur kan verminderen.
 3. Voeg enkele druppels etherische olie toe aan het mengsel. Kies een geur die je lekker vindt en die goed past bij de bloemen en kruiden die je hebt gekozen.
 4. Voeg specerijen toe aan het mengsel om extra geur en textuur toe te voegen. Je kunt bijvoorbeeld kaneelstokjes, kruidnagel of steranijs gebruiken.
 5. Optioneel: voeg gedroogd fruit toe aan het mengsel voor een extra vleugje kleur en geur. Sinaasappelschijfjes of appelschijfjes zijn hiervoor perfect.
 6. Meng alle ingrediënten goed door elkaar en laat het mengsel enkele dagen rusten, zodat de geuren goed kunnen vermengen.
 7. Plaats de potpourri in decoratieve schaaltjes of vul zakjes met het mengsel. Je kunt de potpourri ook gebruiken om zelfgemaakte geurkaarsen te maken.
 8. Geniet van de heerlijke geur die je zelfgemaakte potpourri in huis verspreidt!

Tips en variaties

Hier zijn enkele tips en variaties om je zelfgemaakte potpourri nog specialer te maken:

 • Experimenteer met verschillende combinaties van gedroogde bloemen en kruiden om je eigen unieke geur te creëren.
 • Voeg gedroogde lavendel toe voor een ontspannende geur in je slaapkamer.
 • Gebruik gedroogde rozenblaadjes voor een romantische potpourri.
 • Voeg enkele druppels vanille-extract toe aan het mengsel voor een warme en zoete geur.
 • Maak je potpourri extra feestelijk door glitter of kleine kerstversieringen toe te voegen.

Met deze eenvoudige stappen en tips kun je je eigen zelfgemaakte potpourri met gedroogde bloemen maken. Het is een leuke en creatieve manier om je huis te laten ruiken naar jouw persoonlijke voorkeur. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en geniet van de heerlijke geur van je zelfgemaakte potpourri!

Plaats een reactie