Hoe om te gaan met zonnebrand en zonnebranduitslag

Zonnebrand en zonnebranduitslag zijn veelvoorkomende problemen die optreden wanneer de huid wordt blootgesteld aan te veel zonlicht. Het is belangrijk om te weten hoe je hiermee om kunt gaan om verdere schade aan de huid te voorkomen. In dit artikel zullen we enkele effectieve manieren bespreken om zonnebrand en zonnebranduitslag te behandelen en te voorkomen.

Wat is zonnebrand?

Zonnebrand is een vorm van huidirritatie die optreedt wanneer de huid te lang wordt blootgesteld aan de ultraviolette (UV) stralen van de zon. Het kan variëren van milde roodheid en pijn tot ernstige blaarvorming en zwelling. Zonnebrand kan ook gepaard gaan met symptomen zoals jeuk, schilfering en warmte op de aangetaste gebieden.

Wat is zonnebranduitslag?

Zonnebranduitslag, ook wel bekend als zonneallergie, is een abnormale reactie van de huid op blootstelling aan de zon. Het wordt gekenmerkt door jeukende, rode bultjes of blaasjes die kunnen verschijnen op de delen van de huid die zijn blootgesteld aan de zon. Zonnebranduitslag kan ook gepaard gaan met symptomen zoals zwelling, pijn en een branderig gevoel.

Hoe om te gaan met zonnebrand?

Als je zonnebrand hebt opgelopen, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om de pijn te verlichten en het genezingsproces te versnellen:

 • Blijf uit de zon: Vermijd verdere blootstelling aan de zon totdat de zonnebrand is genezen. Zonlicht kan de huid verder beschadigen en het genezingsproces vertragen.
 • Koel de huid af: Breng koude kompressen of een natte handdoek aan op de aangetaste gebieden om de pijn en ontsteking te verminderen. Neem ook regelmatig koele douches of baden om de huid te kalmeren.
 • Hydrateer de huid: Breng een vochtinbrengende crème aan op de zonnebrand om de huid gehydrateerd te houden. Kies een crème die geen alcohol of geurstoffen bevat, omdat deze de huid verder kunnen irriteren.
 • Neem pijnstillers: Als de zonnebrand pijnlijk is, kun je over-the-counter pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol nemen om de pijn te verlichten. Volg altijd de instructies op de verpakking en raadpleeg indien nodig een arts.
 • Drink voldoende water: Zonnebrand kan uitdroging veroorzaken, dus zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven. Dit helpt ook bij het herstel van de huid.

Hoe om te gaan met zonnebranduitslag?

Als je last hebt van zonnebranduitslag, zijn er enkele maatregelen die je kunt nemen om de symptomen te verlichten en verdere irritatie te voorkomen:

 • Blijf uit de zon: Net als bij zonnebrand is het belangrijk om verdere blootstelling aan de zon te vermijden totdat de uitslag is genezen. Zonlicht kan de symptomen verergeren en het herstelproces vertragen.
 • Koel de huid af: Breng koude kompressen of een natte handdoek aan op de aangetaste gebieden om de jeuk en ontsteking te verminderen. Vermijd echter het gebruik van ijs, omdat dit de huid verder kan beschadigen.
 • Gebruik kalmerende crèmes: Breng een kalmerende crème of lotion aan op de uitslag om de jeuk te verminderen. Kies een product dat speciaal is ontworpen voor zonnebranduitslag en dat geen irriterende ingrediënten bevat.
 • Neem antihistaminica: Als de jeuk ernstig is, kun je antihistaminica nemen om de symptomen te verlichten. Raadpleeg altijd een arts voordat je medicijnen gebruikt, vooral als je andere medicijnen gebruikt of gezondheidsproblemen hebt.
 • Voorkom krabben: Hoewel het moeilijk kan zijn, is het belangrijk om niet te krabben aan de uitslag. Dit kan de huid verder beschadigen en het risico op infectie vergroten.

Hoe zonnebrand en zonnebranduitslag te voorkomen?

Hoewel het behandelen van zonnebrand en zonnebranduitslag belangrijk is, is het nog beter om ze te voorkomen. Hier zijn enkele tips om jezelf te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon:

 • Gebruik zonnebrandcrème: Breng een breed-spectrum zonnebrandcrème aan met een SPF van minimaal 30, zelfs op bewolkte dagen. Herhaal het aanbrengen elke twee uur en na het zwemmen of zweten.
 • Draag beschermende kleding: Bedek je huid zoveel mogelijk met lichte, ademende kleding en een breedgerande hoed. Dit helpt om directe blootstelling aan de zon te verminderen.
 • Vermijd de zon op het heetst van de dag: Probeer tussen 10.00 en 16.00 uur uit de zon te blijven, wanneer de UV-straling het sterkst is.
 • Zoek schaduw: Als je buiten bent, zoek dan regelmatig schaduw op om je huid te beschermen tegen direct zonlicht.
 • Hydrateer jezelf: Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven, vooral als je veel zweet. Dit helpt om je huid gezond te houden.

Door deze tips te volgen en voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je zonnebrand en zonnebranduitslag voorkomen en je huid gezond houden. Als je echter ernstige symptomen ervaart of als de zonnebrand of uitslag niet verbetert, is het raadzaam om een arts te raadplegen voor verdere behandeling.

Plaats een reactie