Maak je eigen milieuvriendelijke vaatwastabletten

Steeds meer mensen zijn zich bewust van de impact die hun dagelijkse activiteiten hebben op het milieu. Een van de huishoudelijke taken waarbij we vaak niet stilstaan bij de milieueffecten, is het gebruik van vaatwastabletten. Veel commerciële vaatwastabletten bevatten namelijk schadelijke chemicaliën en komen in contact met ons water en de natuur. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing: maak je eigen milieuvriendelijke vaatwastabletten!

Waarom kiezen voor milieuvriendelijke vaatwastabletten?

Voordat we ingaan op het proces van het maken van je eigen milieuvriendelijke vaatwastabletten, is het belangrijk om te begrijpen waarom dit een goede keuze is. Hier zijn enkele redenen waarom je zou moeten overwegen om over te stappen op milieuvriendelijke vaatwastabletten:

 • Beperking van schadelijke chemicaliën: Commerciële vaatwastabletten bevatten vaak fosfaten en chloor, die schadelijk kunnen zijn voor het milieu en onze gezondheid. Door je eigen vaatwastabletten te maken, kun je deze schadelijke chemicaliën vermijden.
 • Minimaliseer plastic afval: Veel vaatwastabletten worden individueel verpakt in plastic folie, wat bijdraagt aan de plasticvervuiling. Door je eigen tabletten te maken, kun je plastic afval verminderen.
 • Bespaar geld: Het maken van je eigen vaatwastabletten is vaak goedkoper dan het kopen van commerciële varianten. Je kunt geld besparen en tegelijkertijd het milieu helpen.
 • Aanpasbaarheid: Door je eigen vaatwastabletten te maken, kun je de ingrediënten aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren en eventuele allergieën of gevoeligheden vermijden.

Wat heb je nodig?

Voordat je aan de slag gaat met het maken van je eigen milieuvriendelijke vaatwastabletten, moet je ervoor zorgen dat je de juiste ingrediënten en materialen bij de hand hebt. Hier is een lijst van wat je nodig hebt:

 • Baking soda (zuiveringszout)
 • Citroenzuur
 • Zout
 • Water
 • Ijsblokjesvorm
 • Optioneel: etherische oliën voor een aangename geur

Hoe maak je je eigen milieuvriendelijke vaatwastabletten?

Volg deze eenvoudige stappen om je eigen milieuvriendelijke vaatwastabletten te maken:

 1. Meng gelijke delen baking soda, citroenzuur en zout in een kom. Bijvoorbeeld: 1 kopje baking soda, 1 kopje citroenzuur en 1 kopje zout.
 2. Voeg geleidelijk water toe aan het mengsel en roer goed totdat het een dikke pasta vormt.
 3. Optioneel: voeg een paar druppels etherische oliën toe aan het mengsel voor een aangename geur.
 4. Verdeel de pasta gelijkmatig over de ijsblokjesvorm en druk stevig aan.
 5. Laat de tabletten volledig drogen, bij voorkeur gedurende 24 uur.
 6. Haal de tabletten voorzichtig uit de ijsblokjesvorm en bewaar ze in een luchtdichte container.

Hoe gebruik je de zelfgemaakte vaatwastabletten?

Om je zelfgemaakte milieuvriendelijke vaatwastabletten te gebruiken, plaats je gewoon een tablet in het vaatwasmiddelbakje van je vaatwasser. Zorg ervoor dat je handen droog zijn bij het hanteren van de tabletten, omdat vocht de werking kan verminderen.

Als je vaatwasser geen apart vaatwasmiddelbakje heeft, kun je de tabletten op de bodem van de vaatwasser plaatsen voordat je de vaatwasser aanzet.

Conclusie

Het maken van je eigen milieuvriendelijke vaatwastabletten is een eenvoudige en effectieve manier om bij te dragen aan een schonere en duurzamere wereld. Door schadelijke chemicaliën en plastic afval te vermijden, kun je niet alleen het milieu helpen, maar ook geld besparen en de controle hebben over de ingrediënten die je gebruikt. Probeer het zelf en ontdek de voordelen van milieuvriendelijke vaatwastabletten!

Plaats een reactie